Hei, salut!
Revin cu un nou sezon al Joyful Newsletter după o pauză de cam două luni. Odată cu primăvara, continuăm șirul de texte cu final fericit până în iulie, atunci când vom încheia, din nou, un sezon. Vorbim în continuare de marketing, literatură, povești personale sau orice altceva ce îți pare ție interesant sau ceea ce ne apare în cale în viața de zi cu zi, dar toate cu un final fericit.
Sper că ți-a fost dor să citești subiectele pe care le abordăm, pentru că mă întorc cu teme noi-nouțe. Doar că, de acum, pentru ca suspansul să fie puțin mai mare, la fel și interesul tău, dar și pentru ca lecturarea acestui newsletter să fie cât mai facilă, ne vom focusa direcțiile înspre două idei de conținut/număr.
Spor la citit! 😊
Fascinație și educație
Citeam zilele trecute un articol din 2017, de la bookaholic.ro care lua interviu unui profesor de liceu, descris în amănunt în acel text, dar pe al cărui fundal se evidenția una din crizele din sistemul de educație.
Una dintre întrebările adresate făcea referire la participarea acestui profesor la manifestațiile împotriva deciziilor luate de Ministerul Educației din 2009. Cel puțin din acel an și până în prezent, sistemul de educație nu s-a schimbat major, iar crizele au continuat să apară. Domeniul e în continuare plin de lacune, de lipsuri de evoluție tehnologică, care, din păcate, au fost accentuate puternic odată cu pandemia.
Însă, ceea ce poți extrage din acest interviu și din aportul adus de către autor este faptul că indiferent de condițiile vitrege în care trebuie să realizezi actul de educație, cel mai important lucru stă în relația părților din procesul de instruire.
Dincolo de manualele aduse în discuție, de alte metode didactice sau maniere formale și informale de a determina pe ceilalți să-și însușească anumite abilități sau cunoștințe, fascinația este cea care transformă un elev interesat într-unul de a dreptul pasionat, un novice într-un expert sau îi determină pe cei din jurul tău să fure cât mai multă meserie și să devină mai buni.
Profesorul Săndoiu - personajul principal din articol - cataloghează fascinația ca singura lui formă de a preda. Și o explică prin două direcții: pasiunea nelimitată pentru lucrurile despre care vorbești și dragul nemărginit față de oamenii cărora le vorbești.
Fie că e în cadrul unei ore de curs sau că vrei să dai mai departe din cunoștințele tale către cei din jur – formal, informal, semi-formal sau în orice altă formă îți poți imagina - transformarea de care ziceam mai sus, cea dintr-un civil într-un om al domeniului, e cheia succesului activității tale ca formator.
Indiferent de ceea ce faci în viața de zi cu zi, dacă e vorba să dai mai departe din cunoștințele tale în termen profesional sau personal, în dorința de a împărtăși și o rețetă a copilăriei sau a unui skill mai complicat, totul trebuie să pornească de la motivația ta interioară, de la plăcerea cu care faci lucrurile. Iar această plăcere îi va face pe cei din jur să învețe de la tine, fie că îți propui sau nu.
Influencer Marketing
Ca antreprenor sau om care dorește să crească notorietatea brandului său, influencer marketing-ul este unu dintre instrumentele actuale și bine cotate la care poți apela cu încredere.
Acest tip de marketing presupune, explicând în cel mai simplu mod, schimbarea atitudinii sau comportamentului de consum al unei audiențe, prin intermediul unei persoane cu o comunitate proprie, care se impune prin autoritate, cunoștințe, expertiză etc.
Practic, cu toții știm că pe rețelele de socializare există anumite persoane care se remarcă datorită fie cunoștințele lor pe care le distribuie, fie carismei cu care cuceresc din ce în ce mai mulți urmăritori. Uneori, publicul căruia acestea se adresează pot coincide cu publicul tău țintă sau cu tipul de consumatori pe care vrei să-i ai aproape atunci când împărtășești știri despre afacerea sau brandul tău.
Cum alegi un influencer potrivit brandului tău?
Există mai mulți pași în determinarea cele mai potrivite persoane care să îți promoveze afacerea. De la accesarea unor platforme precum mocapp.net sau 2performant.com, până la căutarea manuală după hashtag-uri și cuvinte cheie sau a citi recomandări sunt metode prin care poți ajunge la un creator de conținut relevant domeniului tău.
Însă, cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere în momentul în care faci o astfel de alegere este audiența ta, asupra căreia trebuie să ai o analiză suficient de clară. Apoi tipul de campanie pe care vrei să-l creionezi și obiectivele acesteia sunt alți factori de care trebuie să ții cont.
O campanie desfășurată prin intermediul unui influencer te poate ajuta la creșterea vizibilității și la a crea brand awareness, la creșterea încrederii publicului în tine ca afacere și poate duce până la creșterea conversiilor și multe altele.
Cum să comunici corect cu o persoană cunoscută în Social Media este și subiectul cărții Cod de bune practici în influencer marketing pe care te invit să o răsfoiești atunci când ai timp. Volumul reprezintă o inițiativă IAB România și 2performant în colaborare cu IAB España.
Să ne auzim doar cu povești bune și de bine!
Mulțumesc că ne citim.