Hei, salut. Îți las aici două numere comasate de Joyful, ca să recuperez puțin din ultima lună în care nu ne-am auzit, dar și ca să deschizi mailul ăsta de mai multe ori, până când acoperi toată informația. Spor la citit și oricare ți-ar fi reacția, dă-mi un replay sau un comentariu și spune-mi ce gândești.
În primul rând, îți împărtășesc o credință personală despre modul în care scriem textele, cele menite să promoveze. Nu e neapărat un sfat, e doar o idee cu care poți rezona sau abandona.
1. De ce tu și nu voi în copywriting
E un truc drăguț în copywriting: să te adresezi specific oamenilor pentru care scrii, iar ei să înțeleagă că le vorbești direct, personal și că nu te ascunzi sub numele brandului.
Uneori, dacă emițătorul se definește drept o entitate colectivă, povestindu-ți despre noi și cum îți pregătim (pregătesc) ceva, te poate face să te simți copleșit.
Apoi, apare reversul. Adresarea la plural către destinatar. Voi, pentru voi, vă te face să te simți altfel, nu? Sau cât de mult te face să simți? Asta e întrebarea.
Când le vorbești consumatorilor sau urmăritorilor tăi la plural, îi faci să credea că aștepți de la ei o acțiune colectivă. Precum să dăm noi toți like, să achiziționăm toți de la tine. Dar ei nu te privesc împreună și nici nu se vor pune de acord să realizeze acțiunea pe care ți-o dorești. Și așa, le scazi interesul. Poate chiar apare lenea socială – a face mai puțin, când e mai multă lume implicată.
Persoana a II-a plural în copywriting indică un nivel nu la fel de ridicat de personalizare, formalitate poate, dar și o responsabilitate comună.
În schimb, tuuu..
Te face să te simți special. Ca și cum cineva ar vorbi cu tine, oferindu-ți atenție. Dacă vrei, așa apare asumarea responsabilității.
,,E o ofertă specială pentru mine”, doar eu voi decide dacă îi dau curs sau nu. ,,Sunt independent în asta, e vorba doar de voința și necesitățile mele. ”
Când te adresezi specific clientului tău sau potențialului client, îți vei arăta orientarea spre satisfacerea nevoilor lui și cum îl pui în centrul activității tale. Vei arăta că ești prietenos și atent.
Practic, induci idea și senzația unei conversații unu-la-unu, față în față. Cea mai importantă parte e, de fapt, că vei crește impactul mesajului pe care vrei să-l transmiți.
Astfel, pentru că îți vorbesc ție, direct, te fac să devii mai implicat în conversație, îți atrag atenția și te fac să revii curând 😊
Sigur că toate aceste aspecte țin de personalitatea brandului tău, al nivelului de profesionalism și de formalitate pe care vrei să îl transmiți. Utilizează singularul pentru o relație informală, personală și pluralul pentru a arăta seriozitate și încredere.
Zi-mi dacă ai observat, până acum, diferența asta în comunicare și dacă crezi că funcționează.
2. Simon Sinek și The Golden Circle
Unul dintre cele mai cunoscute modele de reușită sau de succes, popularizat de-a lungul timpului, e Cercul de Aur, promovat de Simon Sinek.
Schema e destul de cunoscută: trei cercuri ce se cuprind unul pe celălalt, iar fiecare dintre ele are o întrebare diferită.
Cele trei întrebări sunt: ce, cum și de ce.
Dar nivelul de succes al acțiunilor întreprinse ține de ordinea în care îți pui aceste întrebări. Cel mai elocvent exemplu dat de Simon Sinek în descrierea acestui model se referă la Apple și cum se diferențiază ei față de concurență.
În termeni de mindset, de ce-ul trebuie să fie întotdeauna primul. Pentru că orice acțiune pe care îți dorești să o întreprinzi la nivel maxim, trebuie să se alinieze perfect scopului pe care îl ai în minte. Scopul trebuie să fie tot timpul prezent în conștiința ta.
Ce și cum realizezi sunt, de asemenea, factori foarte importanți, dar care nu vor consolida singuri procesul de care ai nevoie.
Practic, odată cu însușirea deplină a motivului pentru care acționezi, rezonarea cu de ce-ul, va reprezenta un avantaj competitiv semnificativ. Încurajezi așa productivitatea și nivelul la care oamenii se identifică organizația.
3. Blocajele creative
Blocaj creativ sau atunci când rămâi pur și simplu fără inspirație. Poate chiar vrei să faci ceva, însă nu ai motivația necesară. Sau nu ai habar cum să începi și să continui acel lucru.
Și poate că știi asta deja, dar blocajele creative apar frecvent în viețile noastre, indiferent de nivelul de creativitate pe care acțiunile noastre zilnice îl solicită.
Și nu doar persoanele super-creative se confruntă cu această problemă, ci noi toți, oricât de bine reglementată și standardizată ar fi munca noastră.
Ca de exemplu, momentele în care nu mai ao fluxul obișnuit pentru a realiza lucrurile cotidiene sau cele pe care le cunoșteai foarte bine înainte. Te împiedici de lucruri mici, nu mai găsești sensul sau nu știi cum să adaptezi ceea ce faci la mediul înconjurător și la contextul actual. Deci, poate ai un blocaj creativ.
Uite 3 pași pe care îi aplic că să reduc, cât de tare pot, nivelul de anxietate în fața inovării și a schimbării, însă, cel mai important, îmi aduc starea necesară dezvoltării creativității:
1. Renunță la rutina pentru o zi și fii atent la noile descoperiri. Creativitatea este o aptitudine pe care o poți dezvolta, important să fii deschis și să vezi oportunitățile și scânteia creativă din fiecare detaliu abia observat.
2. Discută teme noi cu cei din jur. Propune subiecte noi în conversațiile cu prietenii tăi, colaborează sau mergi la ședințe de brainstorming pentru a provoca inițiativa și creativitatea să iasă din carapace.
3. Ia o pauză. O pauză completă de la a te mai gândi la subiectul în cauză. Ignoră-l. Sau unii ar putea spune că procrastinezi. De fapt, îndepărtându-te temporar îți oferi ocazia să schimbi unghiul din care percepi situația. Uneori, pentru că ești prea ancorat, nu reușești să vezi tabloul total și nu doar că nu reușești să inovezi, ci ignori sau uiți să te bucuri de proces.
Când se întâmplă să nu poți să livrezi ceva nou sau să generezi idei inovative, cel mai important lucru e să nu disperi, ci să cauți oriunde soluții. Ia-ți inspirația de unde poți, din lucrurile simple din jur sau din surse deja consacrate.
Să ne auzim doar cu povești bune și de bine!
Mulțumesc că ne citim.